Allt om film


movies

Film har i alla tider varit ett stort tidsfördriv för människan. De allra första filmerna på bioduken var i svartvitt och man kunde inte höra något ljud. Utvecklingen har gått fort fram och idag ser vi filmer hemma på storbildsskärm med fantastisk upplösning eller 3D-filmer på bioduken för maximal upplevelse.

Det finns många stora filmproducenter som skapat mästerverk. Den mest kände svenske filmproducenten måste man säga är Ingmar Bergman. Han har skapat stora mästerverk och bland dem kan nämnas Fanny och Alexander, Trollflöjten, Hets och många fler. Han gjorde också en hel del produktioner för TV och bland dem kan nämnas Scener ur ett äktenskap och Ansikte mot ansikte. Det är många skådespelare som blivit riktigt berömda efter samarbete med och medverkande i Bergmans filmer. Bland dem kan nämnas kända namn som Max von Sydow, Bibi Andersson och Liv Ullman. På senare tid har vi även fått stifta bekantskap med Lena Endre och Peter Stormare i filmer av Ingemar Bergman.

Andra stora regissörer

Ingemar Bergman förtjänar verkligen sin egen text på denna sida, men det finns också många andra stora svenska filmproducenter och regissörer. Vi har i Sverige förmånen att se filmer av regissörer som

  • Victor Sjöström
  • Alf Sjöberg
  • Bo Widerberg
  • Jan Troell
  • Lasse Hallström

Den svenska filmskatten är stor och den har underhållit oss under många år.