Att bygga ett nätverk hemma


network

Har du fler än en dator hemma i huset så kan det vara bekvämt att bygga upp ett nätverk för dina datorer hemma. Kanske du har tillgång till en trådlös router som du kan koppla upp bärbara enheter som Laptop och surfplattor. Sitter du själv vid en vanlig stationär dator och kanske jobbar hemifrån ibland, dina barn har kanske egen stationär dator som dom sitter och spelar vid och gör sina läxor så är en uppkoppling via kabel mycket bättre till dessa datorer..

Varför man ska dra nätverkskabel till de rum det står stationära datorer är framför allt för stabiliteten i uppkopplingen, ett trådlöst kan svaja och ligga nere när man bäst behöver det, eller så går den trådlösa routern sönder och då står man där utan uppkoppling. Vad du bör tänka på är att när du drar nätverkskabel efter väggar så se till så det inte blir allt för skarpa svängar på kabeln, risken är att nätverkskabeln går av och slutar fungera.

Du behöver ett crimpverktyg för RJ-modularkontakter när du ska skapa egna nätverkskablar och dessa finns att köpa på www.kabelbutiken.com.  Försök beräkna hur mycket kabel som kan behövas och köp till lite extra så du är på den säkra sidan, nätverkskablar hittar du här. När du ändå håller på så kan det ju vara bra att dra ett nätverksuttag till till din TV eller projektor om du har användning för internetuppkoppling till dessa enheter också. Och om du bygger nytt hus, så se till att förbereda även för nätverksdragning när du ändå håller på så blir allt så mycket enklare.