BKLYN http://bklyn.se En sajt om film och underhållning Thu, 03 Mar 2022 13:05:58 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Bra på att skriva historier http://bklyn.se/bra-pa-att-skriva-historier/ Thu, 03 Mar 2022 13:05:38 +0000 http://bklyn.se/?p=126

Är du den som är bra på att skriva ihop historier och har under ett tag funderat på att skriva en bok? Så klart så ska du satsa. Det finns idag de som livnär sig på att skriva böcker och du kanske blir en av våra stora författarna om några år.

Om du har många idéer så kanske du även kan skicka in något du skrivit som ett filmmanus. Allt du skriver kanske inte passar i bokform utan skulle göra sig mycket bättre på bioduken. Se till att skicka till flera intressenter då du förmodligen blir refuserad hos några. Vem vet, kanske någon tycker det du skrivit är så pass bra att det skulle kunna bli en film av det hela. 

Så klart så krävs det en hel del av dig när du skriver och detsamma gäller oavsett om du skriver en bok eller ett manus till en film. Se till att du har anteckningsbok med dig hela tiden då idéer kan ploppa upp när som helst och det är bra om du kan skriva ner det som du får upp i ditt huvud. Se på andras filmer för att se vad som skulle kunna passa in i ditt filmmanus. Kopiera inte rakt av utan gör så det passar in i det manus du håller på att skriva.

]]>
Shoppa spel och film via live shopping http://bklyn.se/shoppa-spel-och-film-via-live-shopping/ Wed, 13 Oct 2021 07:10:06 +0000 http://bklyn.se/?p=108

Vi känner alla till fördelarna med e-handel och online shopping, men dessa sätten har också en del nackdelar. Du som konsument får nästan aldrig någon utförlig information om produkten när den blir presenterad. Ofta är det alldeles för få bilder eller med en alltför kort produktbeskrivning. Det kan ibland innebära att du blir missnöjd med produkten och behöver skicka tillbaka den. Som tur är har vi lösningen, och den lämpar sig särskilt väl till filmer och spel.

Handla via live shopping

Det nya och moderna shoppingformatet heter live shopping. Med den får du ta del av en försäljares direktsända videoklipp där en person visar upp en produkt eller vara på ett utförligt sätt. Du som ser på klippet kan be om att få se specifika funktioner eller delar av produkten du är intresserad av. Du kan även ställa frågor och därigenom ta ett mer genomtänkt beslut innan du köper produkten.

På så sätt elimineras en del av nackdelarna med e-handel, utan att du behöver gå över till det ännu sämre alternativet, vilket ju är att handla i en fysisk butik. Så ta en titt här och prova på att handla dina spel och filmer via live shopping redan idag.

]]>
Fest i filmtema http://bklyn.se/fest-i-filmtema/ Sat, 22 Dec 2018 13:53:39 +0000 http://bklyn.se/?p=92 Man kan inte fira Halloween när som helst, men maskeraden är roliga året runt. Istället för häxor och gastar får du komma på andra teman till din maskerad, varför inte filmer? Det är ett enkelt sätt om man inte kommer på något tema för festen. Vi ger dig några bra tips här nedan på filmer som kan användas som tema. Annars kanske ni har er favoritfilm som ni kan använda som tema för den fest ni planerar.

Star Wars-tema

Gammal science fiction som fick miljoner barn och vuxna att älska rymden och äventyr. Ett Star Wars-tema är lätt för alla inbjudna, även för dina kompisar som inte uppskattar genren. Filmerna och världen är så integrerad i popkulturen att ingen har missat hur Darth Vader ser ut eller vad en ljussabel är. Det enklaste sättet är sätta stämningen är med Star Wars soundtracket i högtalarna och olikfärgade lampor som blinkar och lysande knappar. Försök att fånga science fiction-vibben med dina dekorationer.

Harry Potter

Gillar du magi mer än vetenskap kan du välja Harry Potters värld istället. Detta fenomen har trollbundit hela världen, både böckerna och filmerna tog oss alla med storm och bevisade att även vuxna kan uppskatta barnens värld. Du kan köpa dekorationer av alla dess slag hos Kalaskungen. De har ölglas som ändrar färg när du fyller dem med kall dryck, 3D-pussel av byggnader du kan dekorera med, maskeradkläder, trollstavar och plasttallrikar med de olika husens sigill.

Sagan om Ringen

Vill du leva dig in i en sagovärld där teknologi inte existerar och klä ut dig till en hel annan ras? Tolkiens värld med alver, dvärgar, orcher och hobbits blir bara populärare med åren. Med lite påklistrat löshår på fötterna, proteser som ger spetsiga öron och en grön cape har du förvandlats till en hobbit och kan ge dig ut på ett äventyr med dina vänner. Dekorera hemmet i naturens färger och material, mossa skräpar inte ned så mycket och du kan hämta fallna grenar för att skapa en skog inne i vardagsrummet.

Batman

Sedan tidigt 60-tal så har Batman kämpat i Gotham City. Under åren så har karaktären moderniserats och det finns många möjligheter att klä ut sig till Batman årsmodell 60, 70, 80, 90 tal men också som ultramodern Batman årsmodell 2000. Det går att klä ut sig till fladdermöss men också de olika karaktärerna från de olika filmerna och serierna med Batman. Den kanske mest kända är Jokern men det finns massor med andra som man kan försöka att efterlikna på en fest med filmtema.

]]>
Skriva ett filmmanus http://bklyn.se/skriva-ett-filmmanus/ Mon, 15 Oct 2018 12:45:14 +0000 http://bklyn.se/?p=87 Vi ser på film varje vecka, en del ser en film om dagen och många av oss har nån gång tänkt att ”det där kunde jag ha gjort bättre”. Om du känner igen att du tänker så om många filmer kanske det är upp till bevis? Att skriva ett filmmanus är annorlunda från en roman och kräver inte alls lika mycket text, men du behöver så klart ha förmågan att skapa och bygga upp en historia.

Tiden

Det krångliga med filmmanus är att du behöver följa en tidsram. En roman kan vara allt från 200-2000 sidor lång. Ett filmmanus måste gå att överföra till film och dagens film är generellt sett inte längre än två timmar. Du måste alltså ha en tidsuppfattning när du skriver, en dialog kan ta lång tid att filma och skriva men fyller kanske bara två minuter i filmtid. Grundregeln är att en sida motsvarar en minut film. Du behöver alltså runt 90-120 sidor för att det ska räknas som en långfilm, förutsatt att du skriver manus enligt en standardmall för branschen.

Inspiration

Du behöver en bra idé som du kan spinna vidare på. Det kan dyka upp små idéer överallt som inte blir utvecklade manus medan andra är värda att undersöka närmare. Köp hem några anteckningsböcker och ta med en varje gång du lämnar hemmet. Skriv ned dina idéer och kommenterar under dagen och ta sedan en närmare titt på dem när du har mer tid. En liten mening som du kommer på under lunchen kan bli nästa manus efter du har gjort lite research och funderat på historien kring idén.

Gå en kurs

Vill du lära dig från grunden och få chansen att få dina verk lästa och kritiserade ska du gå en manusskrivarkurs. Dessa finns att ta online och på kvällstid, du behöver inte säga upp dig eller hoppa av dina nuvarande studier för att studera skrivandets konst. Istället kan du läsa på 25% takt och se den här kursen som en hobby.

]]>
Skapa egna videofilmer http://bklyn.se/skapa-egna-videofilmer/ Fri, 03 Nov 2017 08:08:26 +0000 http://bklyn.se/?p=62 Oavsett vilken stor filmskapare idag du frågar så har dessa börjat hemmavid i mycket låg ålder att filma med någon liten super 8 kamera eller liknande. Det har sedan tidigt varit ett stort intresse för filmskapande i någon form. Att få möjligheten att börja med film tidigt i ålder har sina fördelar, man lär sig snabbt och kan utvecklas som filmskapare enormt från ung ålder.Att skapa egna videofilmer i kortfilmsformat är idag inte svårare än att ringa ett telefonsamtal. Det svåra kan att få ihop det med en bra story och klippningen och redigeringen av filmen så att den blir något att titta på. I princip kan du filma med din mobiltelefon och redigera dessa klipp till en kortfilm. Har du hållit på ett tag så kan det vara roligare att hitta videokameror av bättre kvalité för att kunna filma på ett bättre sätt och utvecklas som filmskapare.Du kanske till och med skulle välja att gå någon kurs för att lära dig mer om videoteknik, redigering och allt som kan ha med film att göra. Det kan finnas kurser som enbart har med redigering att göra som du kan börja med att gå om du känner att du behärskar tekniken för att filma med din videokamera. Att utveckla en redan befintlig kunskap är viktigt om man tycker att det är intressant med just detta man håller på med. Det kan bli något som man kanske kan arbeta med om man har talang för detta.

]]>
Grunderna för hemmabio http://bklyn.se/grunderna-for-hemmabio/ Wed, 22 Feb 2017 13:08:17 +0000 http://bklyn.se/?p=52 hemmabio_484756885Många drömmer om att fixa en riktig hemmabio där man kan ha fantastiska filmupplevelser utan att behöva köpa biljett. Här tittar vi lite kort på saker och ting man bör ha koll på innan man sätter igång med bygget.

Akustiken

Det viktigaste att veta om akustik är att hårda ytor reflekterar ljud starkare och försämrar därför ljudupplevelsen. Akustiken kommer att vara avgörande när man designar sig hemmabio och det gäller att få rummet väl dämpat. Har man planerat att bygga sin hemmabio i källaren kommer man behöva arbeta extra med just akustiken då ytor som betong, puts och klinker är väldigt vanligt och måste täckas för ordentligt.

Ljudisoleringen

En hemmabio kan lätt skapa en hel del oväsen så det gäller att tänka noga på hur man ljudisolerar rummet. Ett rum som är väl isolerat till att börja med är naturligtvis optimalt då man inte behöver göra lika mycket. Det finns riktigt bra akustikskivor man skaffa och montera upp på både väggar och tak för att få en mer dämpad miljö.

Ljudanläggningen

Ljudanläggningar för hemmabio kan variera ganska stort i pris beroende på hur maffigt man vill att ljudet ska vara. Bäst är egentligen att vända sig till en butik som satsar stort på saker som högtalare och ljudanläggningar och gå igenom utbudet.

Storleken

Det går naturligtvis att skapa hemmabio i många olika storlekar, men för att inte ta för mycket från upplevelsen är det rekommenderat att man satsar på ett rum som är minst 25 kvadratmeter stort. Detta ger tillräckligt goda förutsättningar även om man måste isolera ganska rejält tjockt på väggar och tak. Och helst ska ju inte taket vara väldigt lågt till att börja med. Detta blir speciellt viktigt om man tänkt ha mer än en rad och faktiskt göra höjdskillnad mellan dem.

Belysning

Det normala är ju att släcka ned ljuset och ha det så mörk som möjligt när man tittar på bio, men man kommer att behöva belysningen i andra skeden, som när det ska städas och liknande. Bästa möjliga stämningseffekt får man dock genom ganska diskret och indirekt belysning på väggarna.

]]>
De bästa pokerfilmerna http://bklyn.se/de-basta-pokerfilmerna/ Mon, 20 Feb 2017 15:01:58 +0000 http://bklyn.se/?p=46 poker_125243891Poker är ett spel som titt som tätt dyker upp i filmer i en grad eller annat. Men ibland får vi en film där poker är ett centralt tema eller åtminstone en viktig del av en anledning eller annan. Här tar vi en sabb titt på några av de bästa pokerfilmerna genom tiderna.

Casino Royale (2006)

I Martin Campbells remake av den första Bondfilmen (och romanen) någonsin utmanar James Bond en vapenhandlare i poker, eller närmare bestämt Texas hold’em, på Casino Royale. I boken, och första filmatiseringen av den, är det dock inte poker som de spelar utan en version av baccarat kallad Chemin de Fer. Poker var dock mycket mer aktuellt och lättare för publiken att relatera till. Förståelsen för spelet och dess regler var också betydligt högre. Som tur var gick de inte steget längre och tog spelet dit det spelas mest idag, nämligen på nätet.

Rounders (1998)

I Rounders får vi se Matt Damon som en återhämtande spelberoende man som måste återvända till poker i ett försök att hjälpa en nära vän att betala sin lånehaj. Filmen innehåller även en rad andra stora namn som Edward Norton, John Malkovich, John Turturro och Martin Landau. Pokervärldsmästaren Johnny Chan har även en scen i filmen där Matt Damons karaktär berättar hur han tog en pot av honom en gång.

Maverick (1994)

I westernfilmen Maverick följer vi Mel Gibsons karaktär Bret Maverick som han försöker få ihop tillräckligt med pengar för att spela i en stor pokerturnering. I samband med detta slår han följe med tjuven Annabelle Bransford, spelad av Jodie Foster, då hon erbjuder att ge honom pengarna han behöver i utbyte mot en del av vinsten.

Cincinnati Kid (1965)

Cincinatti Kid är på alla sätt och vis en klassiker. Bara det faktum är det är självaste Steve McQueen i huvudrollen säger ju detta. I denna film följer vi Eric ”The Kid” Stoner i sitt försök att bli känd som den bästa pokerspelaren någonsin. Detta leder till slut till ett möte mellan honom och Lancey ”The Man” Howard, som annars anses vara den bästa.

]]>
Netflix http://bklyn.se/netflix/ Wed, 13 Jan 2016 10:54:04 +0000 http://bklyn.se/?p=31 netflix

Det Amerikanska bolaget Netflix Inc slog ner som en bomb på Internet då de lanserade sin streamingtjänst för att kolla på film online. 1997 så grundades företaget och 2012 så kom tjänsten till de Nordiska länderna. För en månadskostnad så får du tillgång till mängder av film och TV-serier.

Enkelheten i att kolla film via Netflix gör att användarna kommer i strid ström, något som kanske skulle avskräcka är om man inte anser att det är tillräckligt bra material som man kan se på Netflix, det kan vara lite si också med utbudet men det finns en del klassiska filmer och egenproducerade serier. Nyare filmer låter sig väntas på. Fördelen kan tyckas vara att du kan börja att kolla på en film till exempel i din iPhone för att sedan stänga av och gå över till din iPad för att fortsätta titta, eller tvärtom för den delen. Sitter du med en Apple TV så finns applikationen förinstallerad idag i de så det är bara att börja titta på din TV.

Om du inte använder dig av Apple TV så kan du med fördel använda ChromeCast för att föra över ljud och bild från din mobila enhet till din TV apparat. Du kopplar in den lika enkelt som Apple TV och använder dig av din smartphone eller surfplatta att överföra till din TV.

]]>
Filmbaserade spel på nätet http://bklyn.se/filmbaserade-spel-pa-natet/ Sat, 22 Nov 2014 10:51:41 +0000 http://bklyn.se/?p=28 gaming

Något som brukar gå hem hos de flesta är bra filmer och roliga spel. Kombinationen av de två är oslagbar och du kan hitta mängder av filmbaserade spel på nätet. Slots är ett av de vanligaste casinospelen online och nätets version av de enarmade banditerna.

Anledningen till varför slots är så omåttligt populärt ligger både i att spelen är enkla att lära sig och att de kan leda till enorma vinster. Slots är ett slumpbaserat spel. Det finns med andra ord inga svåra spelstrategier att lära sig. Det finns både för- och nackdelar med sådana slumpbaserade spel. Fördelen är att du har samma vinstchans som alla andra. Nackdelen är att du inte kan påverka din vinstchans på något sätt.

Det finns hundratals olika slots-spel online och det ena är bättre än det andra. Av alla slots som finns är det många av spelen som är filmbaserade. Två exempel är Alice’s Wonderland och Aliens. Alice’s Wonderland är såklart baserade på filmen Alice i Underlandet, som i sin tur såklart bygger på den klassiska barnboken. Spelet handlar alltså om Alice, men du får även träffa på kända karaktärer som tvillingbröderna, katten och den stressade kaninen. Spelet har en snygg och gammaldags design som passar väl ihop med temat.

Spännande med film och spel

Om du gillar lite mer nervkittlande teman finns det gott om alternativ att välja bland. Aliens är exempelvis ett spännande slots-spel som är baserat på de kultförklarade Alien-filmerna. I denna slot är temat mörkare med en futuristisk känsla. Aliens har en riktigt vass grafik och det är inte förvånande att det är Net Entertainment som ligger bakom spelet. De svenska spelutvecklarna Net Entertainment levererar ständigt nya mästerverk inom casinospelsvärlden.

]]>
Film i rörelse http://bklyn.se/film-i-rorelse/ Wed, 05 Nov 2014 10:58:57 +0000 http://bklyn.se/?page_id=40 streaming

Film i rörelse kanske låter som en självklarhet, denna gången pratar vi dock inte vad som händer på skärmen. Idag kan man med alla smartphones och surfplattor som finns se film var man än befinner sig, vi skall alltså prata att se film under resor.

Telefonerna

För en bra filmupplevelse på mobilen krävs det två saker, en stor och högupplöst skärm samt mycket lagring eller en bra trådlös uppkoppling. Apples iPhone behövde länge anse sig slagna på den första av dessa punkterna. Skärmarna var helt enkelt inte lika stora och högupplösta som vissa androidvarianter. Detta förändrades dock när Apple lanserade iPhone 6 plus som hade en skärm på hela 5,5 tum och samma höga upplösning som full hd-teven hemma. Utan tvekan ett av de bästa telefonvalen för filmtittning idag.

Plattorna

Om man gillar att se på film på sin platta så brukar de vara lite enklare. De flesta i högre prisklasser har redan en stor skärm och hög upplösning. iPad har dock länge varit känd för hur bra färgerna och svärtan är vilket gör den till ett av de bättre valen.

Ljudet

Ingen (modern) film utan ljud. Se till att köpa ett par riktigt bra hörlurar om du skall se på film på din mobiltelefon. Få saker kan förbättra din filmupplevelse så drastiskt som bra ljud.

]]>