Grunderna för hemmabio


hemmabio_484756885Många drömmer om att fixa en riktig hemmabio där man kan ha fantastiska filmupplevelser utan att behöva köpa biljett. Här tittar vi lite kort på saker och ting man bör ha koll på innan man sätter igång med bygget.

Akustiken

Det viktigaste att veta om akustik är att hårda ytor reflekterar ljud starkare och försämrar därför ljudupplevelsen. Akustiken kommer att vara avgörande när man designar sig hemmabio och det gäller att få rummet väl dämpat. Har man planerat att bygga sin hemmabio i källaren kommer man behöva arbeta extra med just akustiken då ytor som betong, puts och klinker är väldigt vanligt och måste täckas för ordentligt.

Ljudisoleringen

En hemmabio kan lätt skapa en hel del oväsen så det gäller att tänka noga på hur man ljudisolerar rummet. Ett rum som är väl isolerat till att börja med är naturligtvis optimalt då man inte behöver göra lika mycket. Det finns riktigt bra akustikskivor man skaffa och montera upp på både väggar och tak för att få en mer dämpad miljö.

Ljudanläggningen

Ljudanläggningar för hemmabio kan variera ganska stort i pris beroende på hur maffigt man vill att ljudet ska vara. Bäst är egentligen att vända sig till en butik som satsar stort på saker som högtalare och ljudanläggningar och gå igenom utbudet.

Storleken

Det går naturligtvis att skapa hemmabio i många olika storlekar, men för att inte ta för mycket från upplevelsen är det rekommenderat att man satsar på ett rum som är minst 25 kvadratmeter stort. Detta ger tillräckligt goda förutsättningar även om man måste isolera ganska rejält tjockt på väggar och tak. Och helst ska ju inte taket vara väldigt lågt till att börja med. Detta blir speciellt viktigt om man tänkt ha mer än en rad och faktiskt göra höjdskillnad mellan dem.

Belysning

Det normala är ju att släcka ned ljuset och ha det så mörk som möjligt när man tittar på bio, men man kommer att behöva belysningen i andra skeden, som när det ska städas och liknande. Bästa möjliga stämningseffekt får man dock genom ganska diskret och indirekt belysning på väggarna.