Skriva ett filmmanus


Vi ser på film varje vecka, en del ser en film om dagen och många av oss har nån gång tänkt att ”det där kunde jag ha gjort bättre”. Om du känner igen att du tänker så om många filmer kanske det är upp till bevis? Att skriva ett filmmanus är annorlunda från en roman och kräver inte alls lika mycket text, men du behöver så klart ha förmågan att skapa och bygga upp en historia.

Tiden

Det krångliga med filmmanus är att du behöver följa en tidsram. En roman kan vara allt från 200-2000 sidor lång. Ett filmmanus måste gå att överföra till film och dagens film är generellt sett inte längre än två timmar. Du måste alltså ha en tidsuppfattning när du skriver, en dialog kan ta lång tid att filma och skriva men fyller kanske bara två minuter i filmtid. Grundregeln är att en sida motsvarar en minut film. Du behöver alltså runt 90-120 sidor för att det ska räknas som en långfilm, förutsatt att du skriver manus enligt en standardmall för branschen.

Inspiration

Du behöver en bra idé som du kan spinna vidare på. Det kan dyka upp små idéer överallt som inte blir utvecklade manus medan andra är värda att undersöka närmare. Köp hem några anteckningsböcker och ta med en varje gång du lämnar hemmet. Skriv ned dina idéer och kommenterar under dagen och ta sedan en närmare titt på dem när du har mer tid. En liten mening som du kommer på under lunchen kan bli nästa manus efter du har gjort lite research och funderat på historien kring idén.

Gå en kurs

Vill du lära dig från grunden och få chansen att få dina verk lästa och kritiserade ska du gå en manusskrivarkurs. Dessa finns att ta online och på kvällstid, du behöver inte säga upp dig eller hoppa av dina nuvarande studier för att studera skrivandets konst. Istället kan du läsa på 25% takt och se den här kursen som en hobby.