Streamingtjänster


streaming

Twin Design / Shutterstock.com

Videoformatet streaming har funnits ett tag och kommer förmodligen att stanna ett bra tag till. Det som kallas för streaming on demand är tjänsten som kommit att bli omåttligt populär världen över.

Som användare väljer man innehållet på mediet samt när man vill titta eller lyssna på videon eller låten man valt. Specifikt är så kallad Video on Demand (VOD) den populäraste varianten där man kan se de allra senaste långfilmerna på nätet precis när man vill till en mycket god kvalitet.

Det största företaget inom just VOD är amerikanska Netflix som på samma sätt som en fysisk videobutik erbjuder uthyrning av filmer och TV-serier streamat. Tjänsten finns nästan över hela världen. För oss nordbor erbjuds VOD från Netflix till ett fast pris per månad. Allting finns givetvis textat om man så önskar och utbudet är det allra senaste när det gäller filmer och serier.

Viaplay är det alternativ för VOD som var några av de första att etablera sig i Sverige. Till en början bestod utbudet av endast sport och film. Idag har de allra senaste amerikanska TV-serierna lagts till i produktkorgen och till skillnad från Netflix behöver man inte teckna ett månatligt abonnemang, möjligheten finns att köpa enstaka filmer eller sportevenmang (pay per view).

Andra aktörer i Sverige inom VOD är SVTplay, TV3play, TV4play, Filmnet och Voddler. Samtliga VOD-tjänster finns numera tillgängligt för Windows, iOS, Android, Playstation, Xbox och Smart TV.